Blog

Kultúrpart: Évszázados technikával készült el egy vadonatúj mesefilm

Kultúrpart: Évszázados technikával készült el egy vadonatúj mesefilm

A csuhé volt a paraszti kultúra alapjátéka. Bármit bele lehetett látni, bármit meg lehetett belőle építeni. Ennek állítanak emléket a csuhémesék.

https://kulturpart.hu/2022/05/31/evszazados_technikaval_keszult_el_egy_vadonatuj_mesefilm

 

Egyszer volt, hol nem volt nagy, széles Magyarországon egy kis falu, tele csupa derék emberrel. Ebben a faluban, annak is az egyik tanyáján születnek a csuhémesék.

Ezeken a meséken keresztül kerülünk át Csuhéországba, ahol kiderül, hogy a nagyszülők is keveredtek régen galibába, régen sem vették jó néven a csúfolódást, régen is volt féltékenység, és a félresikerült dolgokat régen is meg kellett oldani. A népmeséket idéző, fantáziadús történetek bepillantást engednek a régi paraszti életbe, szokásokba, hagyományokba, miközben segítenek a ma gyerekeinek problémáikra válaszokat találni.

A Régen és Ma keretein belül jött létre a Csuhémesék első része, a Költözz, gazda!

A filmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, A Hon Alapítvány megbízásából a Planet Film Studio készítette.

 

A csuhézást nagyszüleim szerettették meg velem, lányka koromban. A nyarakat nagyrészt a Mecsek által körbeölelt, kicsi faluban, Vasason, töltöttem, ahol nagymamám, Zsalakó Istvánné, mindenki Ancinénije varázsolt életet a kukorica levelekbe. Nagypapám, Zsalakó István készítette fából és fémből az eszközöket. Itt tanultam meg a csuhémesterség csinyját-bínját és a természet csodálatát, szeretetét, tiszteletét.

Aztán felnőttem, filmkészítő lettem és nemsokára 2 csodaszép fiúcska anyukája. Ekkor tudatosult bennem, hogy a televízió, még a gyerekcsatornák is, olyan történetekkel és karakterekkel vannak tele, ami totálisan nélkülözi a szelíd tanítást, a hagyományok szeretetét, a tiszteletre okítást, az épített és természeti környezet óvását, mindent, amit én vártam volna és fontosnak tartok. A legtöbb mesefilm szorongást, félelmet kelt, ráadásul hipnotizálja a gyerekeket.

Gyerekkorom csuhébabái jelentek meg a szemem előtt és eldöntöttem, hogy ha törik, ha szakad, megpróbálok egy olyan mesét csinálni, amit szívesen látnék magam is a Tv-ben.
Felkerestem Horti Zoltán mesemondót és elbeszélgettünk az ötletemről. Ő egyből ráállt a dologra és megírt 5 mesét, a közösen kitalált karakterek és struktúra alapján. A fő cél az volt, hogy bebizonyítsuk, nem kell ármány, vér, hazugság, szuperhős ahhoz, hogy kicsiket és nagyokat elvarázsoljunk pár percre.
Innentől jött egy hosszú szünet, mert sajnos senki nem akart támogatást adni a mesére. Véleményem szerint a döntéshozók nem tudták elképzelni, hogy mit akar ez a fura csaj a csuhébabáival… :)
4 évet kellett várni, de a Hon Alapítvány Régen és ma projektje végül felkarolta a kezdeményezésünket és a Planet Film Studioval fele-fele arányban megfinanszíroztuk az első részt a Csuhémesék Költözz, gazda! epizódját. Nagyon szeretnénk folytatni és még 100 és 1000 folytatást csinálni. – Zsalakó Réka, producer

 Csuhémesék - Költözz, gazda!
Szereplők: Fazekas Zsuzsanna, Újvári Zoltán Jászai Mari-díjas, Soós Anna, Gyetvai Martin
Írta: Horti Zoli bácsi
Csuhébaba készítő: Zsalakó Istvánné Anna, Laukóné Solawa Éva
Állatfigurák: Gálos-Csire Ágnes
Díszlet: Gálos Mihály
Fényképezte: Antal-Demes Szabolcs
Gyártásvezető: Antal Tímea
Hangmérnök: Markos Levente
Szkript: Kerekes András
Zene: Bársony Bálint, Elek Norbert
Producer-rendező: Zsalakó Réka